Rijkspostspaarbank wordt Hotel in Amsterdam

Het Geheim: Geen 'nieuwstaat', maar nieuwe 'oude staat'

Conservatorium Hotel Stradivarius AmsterdamHet restaureren van een gevel kan zijn doel voorbij schieten. Als een gevel ‘in oude staat’ moet worden teruggebracht, kan daar op velerlei manieren uitleg aan worden gegeven. Ervas heeft de kennis en ervaring om met de huidige inzichten de beste methodes te gebruiken: geen ‘nieuwstaat’, maar nieuwe ‘oude staat’. Een voorbeeld: het nieuwe, maar ‘oude’ Conservatorium Hotel aan de Van Baerlestraat in Amsterdam.

Het principe dat Ervas hanteert bij dit soort restauraties is: herstellen, zonder dat men kan zien dat er hersteld is. Dat vraagt veel vakmanschap, want bijvoorbeeld, het reinigen van de gevel zal alleen moeten ‘opfrissen’, maar ook weer niet te veel. Bij het herstellen van de natuurstenen ornamenten moeten de oude stijlen en kleuren behouden blijven. En ook de voegen dienen in kleur te blijven.

Bij het ombouwen van de oude Rijkspostspaarbank tot het nieuwe Conservatorium Hotel (126 kamers) heeft Ervas voor de gevels deze principes toegepast. Het is een mooi en degelijk gebouw. Bovendien is het groot, dus er is veel vakmanschap nodig om het werk met een constante kwaliteit uit te kunnen voeren. Op deze manier blijft een monument behouden en krijgt een 21ste eeuwse toepassing.

Rijkspostspaarbank wordt Hotel in Amsterdam    Rijkspostspaarbank wordt Hotel in Amsterdam

Rijkspostspaarbank wordt Hotel in Amsterdam