Gevelherstel van het grootste bakstenen gebouw van Nederland

Aan de Catherijnesingel in Utrecht staat het voormalige hoofdgebouw drie van de Nederlandse Spoorwegen. Een markant gebouw, dat tussen 1918 en 1921 werd gebouwd naar een ontwerp van architect Van Heukelum.

Luchtfoto Inktpot Utrecht   Gevel Inktpot Utrecht

Vanwege zijn vierkante vorm en zijn enorme, taps toelopende toren van vijftig meter hoog, kreeg het gebouw als bijnaam ‘De Inktpot.’ Inmiddels is het een Rijksmonument.

Renovatieplan en realisatie: Architectenbureau J.van Stigt

Tweeëntwintig miljoen stenen
‘De Inktpot’ is het grootste bakstenen gebouw van ons land: er werden tweeëntwintig miljoen – deels geglazuurde – bakstenen voor gebruikt. Ervas repareerde, reinigde en impregneerde de imposante buiten- en binnengevels van deze ‘spoorburcht’ tijdens een omvangrijke restauratie door hoofdaannemer Strukton, onder toezicht van architectenbureau J. van Stigt.

De restauratie werd in vier fasen van elk circa een half jaar aangepakt, opdat in het gebouw kon worden doorgewerkt. Het gebouw heeft een verhuurbaar vloeroppervlak van 27.500 m2 en biedt plaats aan de ruim duizend medewerkers van Railinfrabeheer, Verkeersleiding en Railned. De laatste fase werd in september 2002 afgerond. Volgens architect Van Stigt is ‘restaureren een kwestie van goed organiseren’. Hij werkt daarom graag samen met Ervas.

De gum-methode
De gevels waren door de jaren heen zwaar aangetast door klimatologische omstandigheden. Ervas begon het reinigen ervan met de zogenaamde gum-methode: een straalsysteem waarbij een zeer fijn mengsel van lucht, water en ‘zachte’ deeltjes wordt gebruikt.

 

 

Bij de renovatie van het metselwerk werden scheuren gelijmd door ze te injecteren met een hars. Spijkers, bouten en andere oude bevestigingsmiddelen werden verwijderd.    

 

Kapotte stenen werden niet vervangen door nieuwe, omdat dat onvermijdelijk blijvend kleurverschil oplevert. In plaats daarvan werd voor de kapotte bakstenen een steenreparatiemortel op kleur gemengd.

Kleurreparatie steen