Gevelreinigers vernielen huizen en monumenten

Ervas waarschuwt al jaren tegen deze praktijken, maar is tot nu toe een roepende in de woestijn, maar daar schijnt verandering in te komen. Tot nu toe is alleen de laagste prijs het gunning criteria. Hierdoor blijft de opdrachtgever, nadat de vreugde van de lage prijs al lang is vergeten voor eeuwig met een beschadigd pand.

 

Specialisten in de monumentenzorg slaan alarm over de roekeloze werkwijze van veel gevelreinigers.

Helaas is de video van deze uitzending niet meer beschikbaar.
Makers: Karel Ornstein en Guido van Ophoven
Datum: zaterdag 12 januari 2008 uitzending Nova

In NOVA zeggen deskundigen van de gemeente Amsterdam en de Monumentenwacht dat vooroorlogse huizen, kantoorgebouwen en monumenten soms onherstelbaar beschadigd worden door ondeskundige schoonmaakacties.

Bakstenen worden zo agressief schoon gestraald dat ze poreus worden en vocht naar binnen kan dringen. De gevel raakt zwaar beschadigd en in huis ontstaan vochtproblemen. En er kan vorstschade aan de stenen ontstaan. Ook worden gevels nadat ze verkeerd zijn schoongemaakt behandeld met een waterafstotend middel waardoor het vocht er niet meer uit kan. Gevolg: de muur brokkelt langzaam af.

Exacte cijfers hoe vaak het mis gaat zijn er niet, maar het zijn geen uitzonderingen. "Ik denk dat je snel praat over 30 tot 40 procent van de gevels die gerestaureerd zijn", aldus Alex Spekking van de Monumentenwacht, een organisatie die particulieren adviseert bij het onderhoud. "De schades komen achteraf. Die zijn op dit moment al aantoonbaar. "Het is al een aantal jaren zo. Het is een onomkeerbaar proces".

Ook het Bureau Monumenten en Archeologie van de gemeente Amsterdam ziet de gevolgen van ruwe en ondeskundige behandeling van de buitenmuren: "Het gaat heel vaak fout. In Amsterdam maar ook in steden als Utrecht en Den Haag. Je ziet meer slechte dan goede reiniging waar gevels toch ontzettend veel schade hebben ondervonden als gevolg van die reiniging", aldus Han van der Zanden.

De problemen zijn niet alleen terug te vinden bij woonhuizen. Ook de gevels van panden als De Balie in Amsterdam en het Amsterdams Historisch Museum zijn verkeerd behandeld. De gemeente Amsterdam heeft al noodmaatregelen genomen, door bij de Balie netten te plaatsen om vallend gesteente op te vangen. "Het is onwetendheid bij de eigenaar, bij de aannemers en de bedrijven die propaganda maken voor hun reinigingsmiddeltjes", legt Spekking uit.

Van der Zanden: "Er zijn wel ontzettend veel rommelaars in deze markt die alleen maar reinigen. Die hebben helemaal niet als doel om die gevels respectvol te behandelen. Het moet schoon en dat willen opdrachtgevers ook zien want daar betalen ze voor. Als er nog vlekjes opzitten denken ze misschien: dat is een slechte reiniger."

Terug naar overzicht