Het probleem

In de periode tussen 1965 en 1984 zijn veel geprefabriceerde vloerelementen op de markt gebracht. Dit gebeurde omdat in die periode onder een hoge tijdsdruk werd gebouwd. De meest bekende vloerelementen zijn van het merk Kwaaitaal, maar er zijn ook andere merken waaronder Manta. Om het beperkte aantal beschikbare mallen meerdere keren op een dag te kunnen gebruiken, voegden de fabrikanten soms overmatig veel verhardingversnellers aan het betonmengsel toe. Deze verhardingversnellers bestaan voornamelijk uit calciumchloride. Het probleem hiervan is dat chloride betonrot veroorzaakt.

Kwaaitaal schade    Kwaaitaal schade
De schade aan Kwaaitaal en Manta vloeren kan ernstige vormen aannemen.

De verhardingversnellers zijn echter maar in een deel van de stortingen gebruikt. ’s Nachts was voldoende hardingstijd beschikbaar. Daarom werden alleen tijdens de middagstort verhardingversnellers toegevoegd. Tijdens de opslag en verwerking zijn de elementen uit verschillende stortingen door elkaar gegaan. Hierdoor bestaan nu veel vloeren uit zowel elementen met als zonder een chloridenprobleem.

Kwaaitaal schade    Kwaaitaal schade
Wanneer de schade te veel oploopt kan dit ernstige gevolgen hebben.

De gevolgen van betonrot in vloerelementen worden naar verloop van tijd erger. Het begint met de vorming van roestplekken. Vervolgens wordt de wapening van de elementen aangetast. Hierna begint het beton af te brokkelen. Zodoende wordt de kwaliteit en de veiligheid van de vloerelementen ernstig aangetast. Ingrijpen is dan ook vereist.

Ervas kan voor u een inspectie uitvoeren naar de staat van uw vloer. Hier kunt u meer over lezen onder het kopje Inspectie in het bovenstaande menu. Voor meer informatie over hoe wij u kunnen helpen kunt u uiteraard vrijblijvend contact met ons opnemen via info@ervas.nl of bel 035 - 683 38 88.

Voor het direct invullen van een formulier voor opdracht tot het uitvoeren van een inspectie klikt u hier.