Kalkuitslag verwijderen

Kalkuitslag kan mechanisch worden verwijderd met een roterende staalborstel en Ervas Kalkoplosser in water. Dit poeder, van een organisch zuur, bevat geen fluor, fosfor, zwavel of zoutzuur en geen oplosmiddelen. Deze methode wordt vooral toegepast bij harde bakstenen, gevelstroken, klinkers en gevelstenen.

Bij kalkstrepen of kalkuittreding bij scheuren is vaak sprake van dikke korsten, die zich soms niet goed mechanisch, met bovengenoemde methode, laten verwijderen. In dat geval kan geprobeerd worden om de kalk op te lossen met een verdunde zoutzuur-oplossing. Om te voorkomen dat de steen aangetast wordt, dient het te behandelen oppervlak van te voren volledig met water te worden verzadigd, zodat het zuur niet te diep in de poriën kan binnendringen. Na de behandeling wordt daarom herhaaldelijk en zorgvuldig afgespoeld. Dit is belangrijk omdat uit de reactie van het zuur met de kalk calciumchloride ontstaat. Dit zeer hygroscopische zout zorgt er onder normale omstandigheden voor dat het oppervlak vochtig blijft. Bij zeer droog weer blijft het echter als een witte neerslag achter. Ervas Kalkoplosser, op basis van organische zuren, bevat echter geen fluorfosfor, zwavel- of zoutzuur en ook geen oplosmiddelen. Zogewenst is het overschilderbaar.

Voor het mineraliseren van schadelijke zouten in metselwerk wordt wel gebruik gemaakt van Plastificeermiddelgemodificeerde, waterige natriumsilicofluoride. Het bevat geen oplosmiddelen. De ondergrond moet mineraal, vast en absorberend zijn. Niet geschikt voor natuurzandsteen. Deze vloeibare stof kan door bestrijken en spuiten opgebracht worden.

Voor het voorkomen van zoutuitslag in gevels zijn impregneermiddelen, gebaseerd op siloxanen in sommige gevallen geschikt.

Kortom : het voorkomen en verwijderen van uitslag en vlekken in metselwerk is afhankelijk van de situatie en is specialistenwerk. Ervas helpt u graag met gedegen advies en professionele uitvoering. Neem daartoe contact met ons op.