Grondstabilisatie

Stabilisatie door injectie
Het kan soms nodig zijn om de structuur van de grond te verbeteren; bijvoorbeeld om constructieve of om waterkerende redenen. Indien de bodem niet homogeen is of onvoldoende draagkracht heeft voor het gewenste gebruik, is grondstabilisatie door grondinjectie een optie. Met deze techniek kunnen de eigenschappen van de grond worden veranderd. Er kunnen zowel horizontale als verticale lagen worden gevormd.

Toepassingen

  • Grondstabilisatie·
    Slappe grondlagen kunnen gestabiliseerd worden door injectie met grouten e.d. Tot een diepte van 2 tot 20 meter onder het maaiveld. Met injectie kan de grond verstijfd en verstevigd worden ten behoeve van ophogingen, funderingen, keermuren, dijklichamen. Het grondpakket dat door ons gestabiliseerd is, zal gegarandeerd niet meer inklinken. De gewenste dynamische druksterkte in pa.s kan in overleg worden bepaald.
  • Versterken van funderingen en ontgraven van kelders
    Door middel van injectie kunnen funderingen versterkt en/of verlengd worden. Er wordt dan recht onder de fundering een verticale injectielaag aangebracht, waardoor na uitgraving voorkomen wordt dat het belendende pand kan verzakken. De grond wordt gestabiliseerd. Dit wordt bijvoorbeeld gebruikt bij nieuw te bouwen kelders of parkeergarages onder of naast bestaande panden. Ook bij de aanleg van tunnels, duikers, doorboringen wordt deze techniek ingezet.


    Bestaande fundering Injecteren grond pakket
    Ontgraven grond Maken van nieuwe kelder

 

     

   Injectie grond  onder fundering           Ontgraven grond binnen                    Buitengevel

  • Waterkering
    Ook voor het keren van water wordt injectie gebruikt; er wordt een afdichtende laag aangebracht. Afhankelijk van de reden, uw wensen en de opbouw van het bestaande grondlichaam kunnen bepaalde eigenschappen aan de grond toegevoegd worden. Per geval wordt bekeken welke behandeling de beste resultaten oplevert. Ook bij grote waterdrukken, spuitende lekkages en grondwaterstroming kan injectie worden ingezet.
  • Bodemsanering
    Bij bodemsanering kan injectie van de omliggende grond watertransport voorkomen.
  • Verzakkingen
    Ook indien sprake is van grondverzakking, zal ervas eerst de oorzaak analyseren en zo nodig oplossen. Vervolgens kan het grondlichaam weer op sterkte en volume gebracht worden. Injectie kan daarbij een belangrijke rol spelen, ook indien sprake is van minder goed bereikbare plaatsen. Holle ruimtes worden opgevuld en de cohesie wordt verbeterd.
    Verzakte woningen, vloeren en wegen kunnen hersteld worden. Tevens kan injectie worden ingezet ter voorkoming van verzakking.

Injectiemiddelen
Afhankelijk van het toekomstig gebruik en de te stellen eisen kan men een keuze maken uit injecties met middelen die een hard, zacht of flexibel eindproduct tot gevolg hebben. De speciale injectievloeistoffen reageren nadat ze in de grond zijn geïnjecteerd. De reactietijd kan worden ingesteld. Penetratievermogen, vullingsgraad, rendement, milieuaspecten, mechanische eigenschappen zijn voorbeelden van factoren die bij de keuze van het injectiemiddel een rol spelen. Harsen, cement, harde en zachte gels, bentoniet, grout zijn voorbeelden van te gebruiken een- en tweecomponenten injectiemiddelen en vulstoffen.

Werking
de injectievloeistoffen worden, nadat gaten geboord zijn, met injectiebuizen of slangen in de grond gebracht. De injectieopeningen zijn afgedicht met een rubber manchet. Dit tot op de gewenste diepte en dosering. Het doseren, mengen en verpompen van de injectievloeistof kan bij grotere hoeveelheden gebeuren vanuit geautomatiseerde units. De pompdrukken en de verpompte hoeveelheden kunnen dan continu worden gemeten en geregistreerd. In principe is de methode trillingsvrij.

Door de inzet van de juiste apparatuur kan tot op grote diepte geïnjecteerd worden.

De Ervas aanpak
Alvorens te injecteren, wordt eerst een analyse van de situatie gemaakt, met een daarbij behorend advies. In de uitvoering wordt gebruik gemaakt van. Ervas heeft niet alleen verstand van grondinjectie, maar ook van bouwkundige constructies, kelders, bouwmaterialen en vochtwering. Door deze kennis en ervaring te koppelen aan geavanceerde technieken en ervaren medewerkers wordt een betrouwbaar resultaat bereikt.