Metselwerk reinigen

Waarom metselwerk reinigen?
Metselwerk gebouwen zijn niet altijd grauw geweest. We zijn ermee vertrouwd geraakt en daardoor accepteren we het verschijnsel. Wellicht bij wijze van (schrale) troost spreken sommigen zelfs van natuurlijke verwering … toch blijft het jammer dat de fraaie kleuren en kleurschakeringen die de nederlandse baksteen nu juist zo aantrekkelijk maken en die ook ongetwijfeld hebben bijgedragen aan het tot stand komen van onze veelgeroemde baksteencultuur, hierdoor op soms korte termijn verdoezeld kan worden.

Hoe waar het laatste is, blijkt overduidelijk als een oude gevel op deskundige wijze gereinigd is. In verreweg de meeste gevallen wordt dan ook gereinigd om de gevel te ontdoen van wat terecht een grauwsluier zou kunnen worden genoemd. Wordt zo’n beurt gecombineerd met vervangen van het voegwerk, dan kunnen de resultaten frappant zijn.

Wat is schoon?
Bij baksteen zal van een geslaagde reiniging kunnen worden gesproken als de steen weer fris oogt en het eventueel aan het oppervlak aanwezige zand niet verdwenen is. Dat is mogelijk, maar het kan inhouden dat een zwart geworden, harde voeg dan niet schoon wordt. Hier is duidelijk sprake van zoeken naar een optimaal resultaat.

Plaatselijke veranderingen
Soms is er behoefte aan plaatselijke reiniging. Bijvoorbeeld bij aanbouw, blakering door een uitslaande brand of als leuzen (graffiti) worden verwijderd. Bij plaatselijke reiniging kunnen kleurverschillen met de rest van de gevel ontstaan. In die gevallen dient men zorgvuldig te overwegen hoever men met de reiniging moet gaan en welke methode moet worden gekozen om het betreffende geveldeel niet te zeer uit de toon te laten vallen. Een schoon gedeelte op een verder grauwe muur oefent magische aantrekkingskracht op kladderaars uit.

Metselwerkreiniging bij nieuwbouw
In zekere zin vindt reiniging van metselwerk vaak al plaats voordat het bouwwerk wordt opgeleverd. Het gaat dan om het verwijderen van z.g. Speciesmetten, langsgelopen betonspeciewater, opgespatte modder, bouwvervuiling. In dat stadium of wat later kan het ook gaan om het verwijderen van ontsierende uitbloeiingen van mortel- en/of steenzouten, danwel om de gevolgen van zoutopstuwingen bij plaatselijke overmatige bevochtiging (te laat geplaatste z.g. Hemelwaterafvoer) of van te vroeg beregend voegwerk.

Welke reinigingsmethoden en –middelen
De stenen in een gevel hebben vaak een verschillende hardheid, door meer of minder sintering in de oven. Daardoor ontstaat de behoefte om bij wijze van spreken iedere steen individueel te behandelen. Dat betekent dat van korte afstand moet kunnen worden gewerkt en de intensiteit van spuiten of stralen middels het spuitpistool voortdurend moet kunnen worden gevarieerd. Dat vergt speciale apparatuur.

Bij het gebruik van oppervlakteactieve stoffen, waardonder detergenten en zepen vallen, is ook sprake van losweken. Deze stoffen zijn door hun moleculaire structuur zowel in water als in olie oplosbaar en kunnen daardoor vettigheid van de gevel losmaken waarna de emulsie met water kan worden afgevoerd. Het gebruik van een z.g. ‘vuildrager’ en het gebruik van warm water werkt daarbij ondersteunend.

Ongetwijfeld zijn met z.g. Steenzeep fraaie resultaten mogelijk met minimale kans op schade. De methode is echter nogal arbeidsintensief en wordt daarom weinig toegepast. De gevel wordt royaal voorgenat, eventueel m.b.v. Een tuinslang. Vervolgens wordt met een zachte borstel (blokwitter) de tamelijk visceuse zeep op de gevel ‘gezet’. Na enige tijd inweken wordt met een harde borstel tot schuimvorming ‘doorgeschuierd’, waarna na weer enige tijd waarin men het schuim vaak donker ziet kleuren, het preparaat met het vuil wordt afgespoeld.

Er zijn ook zepen en detergenten die het gevelmateriaal kunnen aantasten
Bij hoge-drukwaterreiniging wordt duidelijk gebruik gemaakt van het impact effect van de straalmethoden. Het effect van de behandeling hangt behalve van de waterdruk ook en in hoge mate af van de vorm van de spuitmond en de hoek van de waterstraal t.o.v. De gevel. Vergelijkbaar met effect van afsteken van behang met een plamuurmes.
Kan het inzetten van hoge-drukwater dus een reinigingsmethode op zich zijn, vaker is krachtig afspuiten de afrondingsfase van stralen (stof en/of slibverwijdering) of chemisch reinigen (verwijderen chemicaliënresten en afbraakproducten).

Middels de buttons hiernaast kunt u een indruk krijgen van enkele regelmatig door ons toegepaste reinigingsmethoden. Een extra toegevoegde waarde van ervas is dat zij de keuze uit uw handen kan nemen, gebaseerd op kennis en ervaring en afgestemd op de situatie, aard en omvang van het metselwerk.