Impregneren (hydrofoberen)

Minerale bouwmaterialen worden door water aangetast. Indien water in de materialen kan dringen, leidt dat tot o.a. vorstschade, reductie van warmte-isolatie, kristallisatie door indringende zouten en mogelijk lekkage. Daarnaast is het water een voedingsbodem voor algen, mossen en verschillende

Hydrofoberen

soorten schimmels. Tenslotte kunnen schadelijke stoffen uit de atmosfeer, vanuit het grondwater of door spatwa­ter, via het water in de bouwmaterialen dringen. Bij halfsteens metselwerk kan de vochtopname wel enkele liters per m2 per uur bedragen na langdurige regenval.

In feite kan men stellen dat verwering en daarmee gepaard gaande verwoesting van gevels zonder de aanwezigheid van water niet mogelijk is. Daarom is het zaak om wateropname door bouwmaterialen te reduceren, zo niet volledig tegen te gaan. De gevel dient waterafstotend te worden.

De Ervas gevelimpregnering middels hydrofoberen biedt de ideale mogelijkheid om, op praktisch alle minerale ondergronden, dit doel economisch verantwoord te bereiken. Indien uitgevoerd door Ervas specialisten, heeft deze waterafstotende impregnering een duidelijk positieve invloed op de kwaliteit en duurzaamheid van gebouwen. Ook energie-economisch is het interessant om de gevels te behandelen; bij een eengezinswoning kan het verschil in stook­kosten, bij een droge en geïsoleerde versus een natte gevel, afhankelijk van grootte en het stookgedrag variëren tussen de  € 450 en € 700 per jaar. Er zijn meer voordelen aan verbonden, welke samengevat zijn:

Hydrofoberen Hydrofoberen Hydrofoberen

Voordelen van een Ervas hydorfoberende impregnering

  • Wateropname door de bouwmaterialen wordt sterk gereduceerd of zelfs geheel tegen­gaan, waardoor ook sterk verminderde kans op vochtdoorslag
  • De warmtegeleiding van het bouwmateriaal wordt gereduceerd, waardoor de warmte-isolatie geoptimaliseerd wordt (= energiebesparing).
  • De opname van in regenwater (zure regen) opgeloste schadelijke stoffen wordt verminderd.
  • De vervuiling wordt gereduceerd, evenals de scheurvorming in de bouwmaterialen, die kunnen ontstaan door hygroscopische uitzetting en krimp.
  • Het aantrekken van micro-organismen door de bouwstoffen wordt voorkomen en daarmee b.v. het vergroenen van de gevel. De gebruikte middelen zijn kleurloos
  • De vorst / dooibestendigheid van de gevel wordt verbeterd.
  • De Ervas Hydrofoberende impregnering heeft een duurzaamheid van meer dan 10 jaar. Er zijn zelfs gebouwen bekend, die 30 jaar geleden door Ervas gehydrofobeerd zijn en die nu nog een goede waterafstotende werking hebben.
  • Prijs: Ervas hydrofoberen heeft bovendien een zeer gunstige prijs -/ prestatieverhouding.Hydrofoberen

 

Wat is hydrofoberen?
Volgens de capillairwetten verstaat men onder een hydrofobering van minerale materialen, de verandering van de bevochtingshoek van het water t.o.v. de bouwstofoppervlakte.

De bevochtigingshoek verandert zodanig, dat deze groter wordt dan 90%.

Dat resul­teert in een z.g. negatieve stijghoogte van het water in de capillairen, d.w.z. het water wordt door de capillairen onder invloed van atmosferische druk niet meer opgenomen, doch afge­stoten.

De hydrofoberende werking wordt verkregen door een impregnering, d.w.z. door het bevloeien van het bouwmateriaal met een hydrofoberingsmiddel. Hierdoor worden de capillairen en poriën voorzien van een dunne laag met hydrofoberende werkstof. De poriën worden, ge­zien vanaf de oppervlakte, dus niet verdicht. Dat betekend dat de dichtheid tegen slagregen afhankelijk is van de indringdiepte van het hydrofoberingsmiddel in de poriën. Alleen voldoende en geschikt materiaal zal voor de noodzakelijke indringdiepte zorgen, die nodig is om een slagregendichte gevel te krijgen.

Op dit punt worden de meeste fouten gemaakt, zowel in besteksom­schrijvingen als tijdens uitvoering.

Hydrofoberen Hydrofoberen

Hydrofoberen Hydrofoberen

Wat zijn de grenzen van Ervas hydrofoberende middelen?
Impregneren is afgeleid van het Latijnse woord “impregnare” = indringen, doordringen.

Het bouwmateriaal moet dus indringbaar zijn. Dichte, harde materialen, zoals b.v. graniet, basalt zijn daarom praktisch niet geschikt om te impregneren.

De ERVAS IMPREGNERING is echter zeer geschikt voor de behandeling van poreuze, zuigkrachtige mi­nerale bouwmaterialen zoals baksteen, pleisterwerk, kalkzandsteen, zandsteen, tufsteen, kalksteen, gasbeton en gewapend beton. 

Het juiste impregneermiddel kiezen
Omdat de impregneermiddelen vrijwel continu aan milieu-invloeden blootstaan, zoals regen, zon, wind en schadelijk stoffen, terwijl ze toch langdurig werkzaam moeten zijn, moeten ze aan hoge eisen voldoen, waarbij vooral de alkalibestendigheid (tot ph-waarde 13)van bijzonder belang is. Andere factoren zijn:

  • UV -bestendigheid
  • kleurloos opdrogend
  • kleefvrij opdrogend
  • goed indringvermogen (min. 3 tot 5 mm)
  • reduceren van de wateropname
  • geen wezenlijke verandering van de gas - resp. waterdamp doorlaatbaarheid
  • gemakkelijk te verwerken
  • overschilderbaar

De ERVAS deskundige heeft de kennis en ervaring om tot een verantwoorde keuze voor het juiste hydrofobeermiddel te komen. Eventueel op basis van een extra geschiktheidstest, hetgeen vooral bij natuursteen aanbevolen wordt. Bij het uitvoeren van een dergelijke test kan ook de hoeveelheid, alsmede de indringdiepte vastgesteld worden. Impregneermiddelen die zoal gebruikt worden zijn Silaan, Siloxaan, Siliconenharsen of Kiezelzuuresters.

Het toe­voegen van een katalysator zoals bij de silanen is niet noodzakelijk.

  • Ervas silanen

    Silanen zijn monomeren, dus zeer kleine siliciumverbindingen, die door een chemische reactie met het bouwmateriaal siliconen vormen. Die geven de waterafstotende werking. Silanen zijn bijzonder geschikt voor het impregneren van alkalische bouwmaterialen met een heel fijne molekuulstructuur zoals beton, na toevoeging van katalysatoren. 

  • Ervas siloxanen

    Siloxanen zijn geanhydroliseerde silanen met een molecuulketen van 2-5 silicumatomen.

    Ze hebben een goede indringdiepte, ook op fijn poreuze bouwmaterialen en zijn praktisch uni­ver­seel op neutrale, alkalische alsook licht-vochtige ondergronden te gebruiken.

  • Ervas siliconenharsen (polysiloxanen)p>Siliconenharsen hebben een relatief grote molekuulstructuur en zijn dan ook geschikt voor zuigkrachtige, poreuze bouwmaterialen (hollandsche baksteen, handvormsteen, gasbeton en tufsteen). Ze moeten op een droge ondergrond worden aangebracht maar zijn direct na het aanbrengen watervast.

Aandachtspunten van belang bij hydrofoberen

  • De te hydrofoberen gevel moet gaaf zijn. Er mogen geen doorgaande scheuren in zitten.
    • Met de Ervas behandeling is het mogelijk craquelé haar­scheurtjes tot een breedte van 0,3 mm afdoende waterafstotend te behandelen.
    • Scheuren breder dan 0,3 mm moeten vooraf gerepareerd worden. De Ervas specialist draagt dan zorg voor een vakkundige registratie en analyse van de  geconstateerde scheuren en stelt vervolgens een goed technisch onderbouwd herstel-advies op. Daarin worden te gebruiken producten en methodieken opgenomen. De uitvoering is bij Ervas eveneens in goede handen.
  • Het voegwerk moet gaaf zijn en voldoende samenhang vertonen.Zonodig kan Ervas herstelwerkzaamheden professioneel uitvoeren.
  • Vertoont de gevel zichtbare zoutuitslag, laat dan de Ervas specialist een onderzoek verrichten naar de aard en oorzaak van deze uitslag. Een aparte Ervas behandeling tegen zoutuitbloei dient voorafgaand van het impregneren te gebeuren.
  • Vervuilde gevels worden in het Ervas concept vóór het hydrofoberen specialistisch gereinigd en grondig nagespoeld. Dat laatste is nodig omdat eventuele restanten van reinigingsmiddelen de waterwerende werking juist nadelig kunnen beïnvloeden.
  • Nagegaan wordt of het oplosmiddel van het te gebruiken impregneermiddel onschadelijk is voor eventueel aanwezige voeg -, afdichting - en isolatiematerialen of voor bitumineuze dakbedekking.
  • De aan te brengen waterwerende laag moet voldoende indringdiepte krijgen. Een te vochtige gevel moet om die reden eerst drogen.
  • Vers beton, metselwerk of pleisterwerk hebben in aanvang een hoog alkaligehalte. Alkalische stoffen tasten hydrofobeermiddelen aan. Twee tot drie weken na het gereedkomen van een nieuwe gevel is het alkaligehalte echter zover gedaald, dat de behandeling kan plaatsvinden.
  • Hydrofobeer de hele gevel. Ontraden wordt een gedeelte van de gevel te hydrofoberen, vanwege o.a.: mogelijke storende kleurverschillen tussen een onbehandeld en gehydrofobeerd gedeelte en het mogelijk afvriezen van de waterwerende laag nadat water, ingedrongen in het onbehandelde gedeelte, achter de waterwerende laag is gekropen en opgesloten is geraakt.
  • Verwerking kan het beste geschieden volgens de z.g. lagedruk vloeimethode, waarbij het hydrofoberende middel “nat in nat”, onder lage druk, wordt aangebracht.

Afhankelijk van de zuigkracht van de ondergrond kunnen meerdere behandelingen noodzakelijk zijn. Materiaalverbruik en indringdiepte worden gecontroleerd, waarbij ook weer af­hankelijk van de poreusheid en zuigkracht van de ondergrond, de verbruikshoeveelheden verschillend kunnen zijn. Deze kunnen variëren van 0,5 tot zelfs 2 ltr. / m2

Duurzaamheid
Indien Ervas de impregnering uitvoert, dan kan men zonder meer rekening houden met een duurzaamheid van meer dan 10 jaar. Er zijn zelfs gebouwen bekend die 30 jaar geleden door Ervas gehydrofobeerd zijn en die nu nog steeds een goede waterafstotende werking hebben.

Ervas voor gedegen advies en professionele uitvoering.